Därför är det viktigt med barngymnastik

Det är väldigt viktigt för barn att röra på sig. Det finns alltid spring i benen som gymnastiken ger utlopp för. Samtidigt tränas grundmotoriken som har visat sig bidra med ökad inlärningsförmåga.


Motorisk träning i grupp ger positiva effekter

Barngymnastik

För att barn ska utvecklas på ett positivt sätt är det viktigt att de rör på sig. Barngymnastik gör att barn får fysisk träning på ett roligt sätt.

Det har visat sig att fysisk träning ger ökad inlärningsförmåga samt att det har en positiv inverkan på hjärnans och nervsystemets utveckling.

Barnet får också hitta sitt intresse för lek och idrott, hitta nya kompisar och lära sig social förmågor. Idrott stärker även självuppfattningen och framför allt är det roligt.

Fördelar senare i livet

Det har visat sig att de barn som idrottat eller sysslat med någon typ av rörelse under uppväxten har en större benägenhet att vara fysiskt aktiva i vuxen ålder. Fysisk aktivitet förhindrar och motverkar många sjukdomar och tillstånd. Både fysiska och psykiska.

De motoriska grunderna

Barn lär sig grundmotoriken i olika steg, vilket barngymnastik är anpassat efter.

  • Krypa/åla
  • Springa
  • Hoppa
  • Klättra
  • Rulla
  • Hänga
  • Fånga
  • Kasta
  • Stödja
  • Balansera

Olika typer för olika åldrar

Barngymnastik delas in i olika typer beroende på vilken ålder barnet är i:

Familjegymnastik (upp till 2år)

Familjegymnastik är till för barn upp till 2 år. Du går då tillsammans med ditt barn och deltar själv i aktiviteterna.

Bamsegympa (3-6 år)

Barn från 3-6 år kan börja på något som kallas för bamsegympa. Det är i den här åldern som barnen kan prova på de grundmotoriska färdigheterna så som att krypa, åla, rulla och göra kullerbytta.

Bamse och hans vänner är med och lär barnen grunderna, men även du som förälder kan bli ledare. Det krävs inga förkunskaper. Läs mer om bamsegympa och hur du gör för att bli ledare här.

Barngymnastik (från 6 år)

I barngymnastik börjar barnen använda sig av redskap i träningen. Ledarna bygger upp hinderbanor, gör lekar och bygger upp olika stationer där barnen får öva de grundmotoriska teknikerna.

GympaKidz (7-12 år)

GympaKidz är en gymnastikform som gymnastikförbundet skapat. Det är inte tävlingsgymnastik och riktar sig mot barn i åldrarna 7-12 år.

Barnen får lära sig barnyoga, dans såsom showdans och uppvisningsprogram i gymnastiska tekniker. Barnen får även chans att prova på den nya populära träningsformen Parkour som går ut på att ta sig över hinderbanor på ett obehindrat sätt.

GympaKidz träning lägger stor vikt på glädje, utmaning och äventyr.