Övningar vid barngymnastik

Det finns massor av övningar inom barngymnastiken. Det är också väldigt enkelt att ta till musiken eller välkända lekar för att få barnen aktiva.


Övningar

Roliga och bra övningar för barn

Övningar att träna på under barngymnastik kan vara:

  • Kullerbyttor
  • Stå på händer – i början mot en vägg
  • Hjula
  • Gå balans på rep som ligger på marken
  • Springa i hinderbanor där pallplint, tjockmatta, satsbräda, rockring, plint, bänk, rep, voltkudde och lianer kan ingå. Varför inte spexa till hinderbanan lite med ”inte nudda mark”.

Musikövningar

Dansstopp

Danstopp går ut på att när musiken är påslagen så får man springa omkring och dansa. Och så fort som musiken slår av ska man stå alldeles stilla.

Djurstopp

Djurstopp går ut på att när musiken är påslagen så får man springa runt och härma olika djur. När musiken slår av ska man stå alldeles stilla.

Ringstopp

Ringstopp går ut på att när musiken är påslagen så får man springa omkring fritt på golvet. Men när musiken tystnar ska alla barn hitta en rockring att ställa sig som ligger utspridda på golvet.

Lekar

Under hökens vida vingar

Leken går ut på att en person ställer sig med ryggen emot barnet och säger: ”Under hökens vida vingar”. Barnen ropar då ”Vilken färg”. Höken ropar en färg. De barn som har den färgen på sig får gå till andra sidan utan att bli kullade. De barn som saknar den färgen måste springa till andra sidan och riskera att bli kullade av höken. Blir man kullad av höken så blir man hök.

Skeppsbrott

Fyll gympasalen med allt ni kan komma på för att sedan leka ”inte nudda mark” samtidigt som en till två personer är kullare. Om man blir tagen får man sätta sig på en bänk och vila alternativt själv bli kullare. Nuddar man mark händer samma sak.